Passa al contingut principal

Al voltant de la taula...

   En aquest post un volem explicar la importància dels càrrecs del menjador i tot el que impliquen les activitats "al voltant de la taula".

   A l'escola vivim l'hora de dinar també com una estona d'aprenentatges a través de la relació entre companys i mestres i els vincles que es creen a partir d'una situació agradable, de benestar i plaer, com pot ser el menjar. A més del treball propi d'hàbits de conducta i d'actituds vers el menjar, aquesta estona és un espai de conversa, de compartir experiències, de gestió de conflictes, ja que es propicia un ambient més distés que a l'aula, i també de treball cooperatiu per tal fer funcionar el menjador.

   Els "càrrecs" són un element motivador i d'assumpció de responsabilitats molt important pels nostres alumnes. Tenen implícit una voluntat de superació i promoció cap a etapes posteriors, incentiven les "ganes de créixer". A més tenen un valor de treball cooperatiu, ja que els càrrecs fan que la dinàmica de menjador funcioni gràcies a la feina de tots. 

   L'hora de dinar a l'escola consta de tres dinàmiques de menjador diferents, amb tasques i rutines diferenciades en cadascun d'ells: el menjador de cicle inicial, el dels grups d'escola i el menjador de les TVAs. Hi ha càrrecs a cada grup, de diversa dificultat i grau d'autonomia, que es desenvolupen abans, durant i després de dinar. La freqüència i rotació pels diferents càrrecs de secció es valora de manera individual, sempre ajustant-nos a les necessitats del noi/a.

  Així doncs, al menjador d'escola, els nois de Primària es distribueixen els càrrecs previs de preparació de taules: posar els tovalloners, repartir tovallons i ubicar els noms de cada taula.
   El grup de Secundària té assignades les tasques de repartir el pa, caps de taula i ajudant de cambrer.
   Per distribuir les safates, tasques de recollida i suport al menjador, hi han dos alumnes de la TVA2 que realitzen aquestes feines de cambrer al menjador del Cicle inicial i al de l'escola.
    
    La dinàmica al menjador de les TVAs es desenvolupa de manera molt diferent:  Hi ha feina a parar taules, tallar el pa, preparar els postres... i a l'hora de dinar, dos cambrers, amb la supervisió i/o suport d'un adult, serveixen el menjar a modus de buffet, per on van passant els companys. Després vindran les tasques de recollida, netejar i plegar les estovalles i esbandir i endreçar estris per tal de deixar la cuina llesta pel dia següent. 

I és que al voltant de la taula passen tantes coses...




Comentaris